Czy piosenka oszroniona,
kiedy wziąłeś ją w ramiona?
Rozpuściła się z zachwytu,
czarem ciepłym… i bez krzyku
ale proszę napisz jeszcze
„oszronione” lubię dreszcze
... uważaj, bo dzierlatki jeszcze potraktują poważnie
Kiedy znajomemu Krakowianinowi przyznałem się do pewnej pasywności, argumentując siódmym krzyżykiem, zbeształ mnie, ripostując argumentem, że prozaik i publicysta Julian Kawalec ma lat 81, a nadal pisze wiersze i... ogląda się za dziewczynami.
Władysławie niby w wierszu matematycznie wszystko sie zgadza, ale od wersu do zacytowanego końca:
raz tam a raz tu.
Zebrała mnie chętka dzika -
chodź tu, ale już!
Żeś w koszulce? W to nie wnikam,
przytulisz się do piernika.
A że stary? Cóż.
rytmicznie nie bardzo.
Pierwsze wersy pierwszej i drugiej strofy można zapisać tak:
/-/-/-/-
natomiast pierwszy ostatniej ma zapis inny:
-/--/-/-, gdzie / to sylaba akcentowana, a - sylaba nieakcentowana. Warto zrobić z wiersza sylabotonik, który popłynąłby rytmiczną melodią.
...artysty (i nie tylko Krakowskie) mają to do siebie, że im starsze, to lepszejsze kochanki.
Ci co poznali Skoczylasa (podczas zjazdu) przekonali się o jego żywotności (chłop ma 65 wiosen i popierdala na rolkach po Plantach), jego 30to ileś letnia Aga też na kondycję chłopa nie narzeka
Władysławie, niby w wierszu matematycznie wszystko sie zgadza; warto zrobić z wiersza sylabotonik, który popłynąłby rytmiczną melodią.
Nie wiem, czy warto. Nie pisałem go na konkurs sylabotoników. Bawiąc się nim, nuciłem prostą melodię ludową, w ktorej tekst sylabiczny zupełnie mnie zadowalał.
Dzięki za uwagę.