Pomyśleliśmy, że warto zachęcić Was do wspólnej zabawy, zwłaszcza, że sprzyjać temu coraz bardziej będą aura i długie jesienno-zimowe wieczory. Każdy z nas ma swoją ulubioną bajkę i wobec tego nawiążmy poetycko do nich. Zbyt prostym byłoby jednak przeniesienie treści bajki do wiersza, czy poetyckiej prozy. Proponujemy zatem odwrócenie ról postaci bajkowych, np. to nie wilk dybie na babcię i czerwonego kapturka tylko one na niego .
Jeśli Wam się spodoba taka konwencja konkursu, to zapraszamy do wspólnej zabawy i obiecujemy nagrody
Rozstrzygnięcie konkursu proponujemy na styczeń.
Na tydzień przed końcem roku zamieszczone wiersze lub krótkie utwory prozatorskie umieścimy zbiorczo w odrębnym temacie dla ułatwienia wyboru, a pierwszego stycznia pojawi się ankieta do głosowania.
Sądzimy, że nieco przedłużony tydzień czyli do 11-go stycznia na wyłonienie zwycięzcy powinien wystarczyć.
Co Wy na to??
p.s.
W temacie zamieszczamy utwory, a także zachęcamy do komentowania ich z przymrużonym okiem, jak to jest w zwyczaju mieszkańców PS. Życzymy sobie i Wam sporo uciechy ze spojrzenia na opak.
Pomysł fajny.
Coś bajkowego wklejalem na tym forum.
Jresdt na przykład tu. Ballada rycerska
Albo tu:
smocza ofiara
Jednak na konkurs napiszę coś specjalnego. Mam już pomysł. TRza to ino zwierszować.
Dzieki Lelijo za zkomentarz.
Droga Adminolicjo:
pokazcie ten temat konkursowy jakos na wierzchu bo go nijak nie widac. nikt sie nie dowie o Waszej propozycji.
Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14516 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2008-11-18, 17:59
Brawo Fredi - wysoka forma po witaminach chyba ...- jakieś super dobre kupiłeś ...
Maxymalnie i absolutnie wspaniale to napisałeś ... Nigdy w życiu bym czegoś podobnego nie zdołała wymyślić ... Gratulejszyn...
_________________ wieczność przed nami i wieczność za nami
a dla nas ... chwila - między wiecznościami
Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14516 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2008-11-18, 18:29
Cytat:
Nie wierzę.
Jak Ciebie znam, to nie doceniasz siebie.
- powiem Ci na uszko - to Ty mnie chyba przeceniasz ...a nie doceniasz siebie. Napisałeś to po Mistrzowsku przez duże M i wszystkie następne duże też ...
_________________ wieczność przed nami i wieczność za nami
a dla nas ... chwila - między wiecznościami
Wiek: 55 Dołączyła: 05 Maj 2008 Posty: 2300 Skąd: gdzieś w Małopolsce
Wysłany: 2008-11-18, 20:01
Fredzie..
pomimo całej mojej sympatii dla Twego Frednego pióra
mam wrażenie że poniższe nie spędziło Ci tak całkiem snu z powiek.
Napisałeś, owszem bajkę..ale inną ..troszkę upolitycznioną..ale
nie odwróciłeś ról.
Mam jednak wrażenie że dobro należało zmienić w zło.
amandalea napisał/a:
Proponujemy zatem odwrócenie ról postaci bajkowych, np. to nie wilk dybie na babcię i czerwonego kapturka tylko one na niego
Ewa
_________________ Zaskocz mnie, zaintryguj, zainspiruj
a wtedy - kto wie - może powiem Ci kim jestem.
Ach mozliwosci jest wiele.
Pare pomyslow do ewentualne go zagospodarowania moge tu rzucic:
Smok, który "pozera" dziewice i sprzedaje je do domów uciech.
Az wreszcie podrzucono mu ciezarówke wypchaną nie dziewicami, ale islamskimi terrorystami. brrrr..
Kopciuszka odwiedza doradca finansowy, oferuje mu kredyt i atrakcyjną lokate, kopciuszek nabywa luksusową limuzyne na kredyt, jakiegos Mercedesa, ale niestety, recesja, no i o polnocy na bal wkracza komornik, rekwiruje limuzyne, kopciuszek ucieka w poplochu, gubi na przyklad karte kredytową.
no a krolewicz - ktora zna prawidlowy pin do tej karty, ta zostanie moją zoną
itd.
mozliwosci jest wiele jak widac
oddajeza darmo