POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » zapytan?e holistyczne
zapytan?e holistyczne
Autor Wiadomość
.AnimusLumen. 

Wysłany: 2023-08-08, 12:00   zapytan?e holistyczne

czy – jeśli utrzymam nerwy na wodzy
to przedwcześnie nie wysiądzie mi serce
a przed urazem kręgosłupa
czy ustrzegę nieugiętą postawą moralną
czemu przewlekle się zachorowuje
cisi zabójcy spędzają sen z powiek
czy winą należy obarczać los
czy siebie przez zaniedbanie
ciała znaczy się – nie ducha
co jeśli zdrowie psuje się od głowy
szlachetny – czy odejdę we śnie po świętach
zobaczę się z najbliższymi po raz ostatni

żeby im powiedzieć że ich kocham

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2023-08-10, 09:08   

Na takie pytania, każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Niestety...nie ma recepty na życie, jest tylko pewna, ograniczona liczba wzorców spisanych tysiące lat temu na kamiennych tablicach a których na androidzie nie uświadczysz. Dodałbym do tego cztery Cnoty Kardynalne.

...tak przynajmniej mi się wydaje. Mówi mi to doświadczenie osiemdziesięciu przeżytych lat; tutaj!

Pozdrawiam, witekk

Konfucjusz

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2023-08-10, 22:47   

[quote="Witold Kiejrys"]Na takie pytania, każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Niestety...nie ma recepty na życie, jest tylko pewna, ograniczona liczba wzorców spisanych tysiące lat temu na kamiennych tablicach a których na androidzie nie uświadczysz. Dodałbym do tego cztery Cnoty Kardynalne.

...tak przynajmniej mi się wydaje. Mówi mi to doświadczenie osiemdziesięciu przeżytych lat; tutaj!

Pozdrawiam, witekk[/quote]

Czyta się jakbym pytał, ale myślę, że tak jest, że każda myśl, uczynek i zaniedbanie mają wpływ na nasze zdrowie, wszystko co mnie spotkało należało mi się, na każdą złą rzecz, która mi się przytrafiła znalazłem coś co zrobiłem źle przed. Wierzę twojemu doświadczeniu. Cnoty kardynalne ważne są, a do tego trzeba uważać na siedem grzechów głównych i na stres, zabójcze są dla naszego zdrowia. 80 lat robi wrażenie, życzę zdrówka :)

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2023-08-10, 23:59   

...tablice...dlatego na pierwszym miejscu wymieniłem uniwersalny Dekalog
:)

Konfucjusz

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2023-08-11, 09:33   

[quote="Witold Kiejrys"]...tablice...dlatego na pierwszym miejscu wymieniłem uniwersalny Dekalog
:) [/quote]

Dekalog jest podstawą, że chyba nie trzeba nikomu o nim przypominać? O cnotach i grzechach głównych ludzie częściej zapominają i nawet nie zdają sobie sprawy jaką krzywdę sobie wyrządzają na przykład zazdrością, ile energii tracą. Ja czerpię garściami z Biblii, dla mnie są teraz najważniejsze 3 tematy, które każdy człowiek powinien znać:

1. Rozwój duchowy.
2. Holistyka (medycyna holistyczna).
3. Osoby o antyspołecznym zaburzeniu osobowości.

Jeśli ktoś chce być zdrowy to musi zadbać nie tylko o ciało, ale i o ducha i zdrowe, szczere relacje. 7 lat temu, gdy nie miałem jeszcze żadnych umiejętności (zaczynałem od gniotów) zacząłem pisać wiersz pod tytułem zaklinacz węży mocno oparty na Biblii, który będzie składał się z 24 łączących się ze sobą części po 37 słów (razem 888), wtedy za wysoko powiesiłem sobie poprzeczkę, więc przez ten czas za każdym razem, gdy wracałem po kilku miesiącach z weną poprawić niektóre wersy się poddawałem, to było za dużo na moją głowę. Dopiero niedawno poczułem, że skoczył mi skill w górę, że mogę go w końcu ukończyć, co zajmie pewnie kolejne miesiące. Chcę, żeby wiersz czytało się jednym tchem, będzie w nim dużo zabawy słowem, czy pomoże mi w tym rozwój duchowy, to że nie marnuję energii na co nie powinienem? Nie wiem, wrzucam początek (fragment 1/24 całości) jak wiersz mniej więcej będzie się prezentował:

zaklinacz węży:

nie lubię dzielić nas
na ludzi
i ludzi na pozór

ale chcę przestrzec
że niejeden tu na tym łez padole
to nikt

a ma się za nie wiem kogo
i uwodzi osacza bawi się innymi
aż zniszczy

na swój obraz

Wiem, że muszę być cierpliwy, żeby go ukończyć i wytrwały, czy będzie dobry? Na pewno inny, oryginalny, mój, z ważnymi dla mnie wartościami. Nie mogę się doczekać, aż go ukończę, a rzeźbię każdą część do perfekcji, czytam, czytam i czytam, zmieniam wersy nawet po kilkadziesiąt razy.

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2023-08-11, 19:53   

Ziemia liczy około 8 miliardów ludzi. Jeden człowiek jest składowiskiem/siedliskiem życia około 5,5 miliarda różnych elementów życia, czyli jesteśmy rodzajem planety dla tych drobnoustrojów, komórek; które choć tożsame wcale nie są takie same.- Jeśli uznasz, że jesteś jako 'jednostka życia' równy mrówce lub źdźbłu trawy w każdej sprawie, wtedy wychodząc z tej pozycji możesz snuć dywagacje o tym, co napisałeś w tych trzech punktach. Zapewniam cię, że nie tylko ja będę czytał to i za tobą rozważał, być może nawet z zapartym tchem. Jeśli nie, rozważania twoje funta kłaków będą warte. - Spróbuj, a wtedy przekonasz się, jak trudno wyrwać się z okowów pychy. - W tych trzech punktach nie ma ani jednego słowa o najważniejszym, o pokorze.
Nie piszę tego panie AnimusLumen choćby z cieniem złośliwości. Chcę tylko zwrócić uwagę na ogrom pracy, która cię czeka. Przed tobą schody, schody i jeszcze raz schody...

Pozdrawiam, witekk

Konfucjusz

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2023-08-11, 20:02   

[quote="Witold Kiejrys"]Ziemia liczy około 8 miliardów ludzi. Jeden człowiek jest składowiskiem/siedliskiem życia około 5,5 miliarda różnych elementów życia, czyli jesteśmy rodzajem planety dla tych drobnoustrojów, komórek; które choć tożsame wcale nie są takie same.- Jeśli uznasz, że jesteś jako 'jednostka życia' równy mrówce lub źdźbłu trawy w każdej sprawie, wtedy wychodząc z tej pozycji możesz snuć dywagacje o tym, co napisałeś w tych trzech punktach. Zapewniam cię, że nie tylko ja będę czytał to i za tobą rozważał, być może nawet z zapartym tchem. Jeśli nie, rozważania twoje funta kłaków będą warte. - Spróbuj, a wtedy przekonasz się, jak trudno wyrwać się z okowów pychy. - W tych trzech punktach nie ma ani jednego słowa o najważniejszym, o pokorze.
Nie piszę tego panie AnimusLumen choćby z cieniem złośliwości. Chcę tylko zwrócić uwagę na ogrom pracy, która cię czeka. Przed tobą schody, schody i jeszcze raz schody...

Pozdrawiam, witekk[/quote]

Mądry z Ciebie człowiek i uprzejmy, dla mnie podstawą jest uczciwość, cierpliwość i skromność. Jeśli chodzi o pychę to jest przecież pierwszym grzechem głównym, więc niejako wspomniałem o niej. Oczywiście, że przede mną długa, trudna, ale piękna droga, jestem dopiero na początku rozwoju duchowego i walczę z wieloma słabościami, dziękuję :)

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2023-08-11, 20:39   

... przepraszam za omyłkowo powielony wpis.

wk

Konfucjusz

Felicja 

Wysłany: 2023-08-11, 21:07   

Zawsze warto pytać. :)

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2023-08-11, 21:40   

[quote="Witold Kiejrys"]... przepraszam za omyłkowo powielony wpis.

wk[/quote]

Spoko, nawet najlepszym się zdarza :)

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2023-08-11, 21:41   

[quote="Felicja"]Zawsze warto pytać. :) [/quote]

Też tak myślę, kto pyta, nie błądzi, dziękuję :)

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2024-12-14, 19:37   

Wiersz po przebudowie.

ben22

Wysłany: 2024-12-17, 09:01   

Wiersz dający do myślenia, świetny!

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2024-12-23, 15:09   

[quote="ben22"]Wiersz dający do myślenia, świetny![/quote]

Dziękuję, Zdrowych i Spokojnych Świąt :)

.AnimusLumen. 

Wysłany: 2026-05-27, 20:59   

Wersja finalna – do tomiku.

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » zapytan?e holistyczne

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie