POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » ODSKOCZNIA » Lubię obejrzeć... » światowa galeria sztuki - Google Art Project
światowa galeria sztuki - Google Art Project
Autor Wiadomość
Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 19:52   światowa galeria sztuki - Google Art Project

Google Art Project Initiative -
http://www.googleartproject.com/
Polecam ten link. Jest to największa, jak do tej pory, światowa galeria sztuki. Można w niej zobaczyć wiele wspaniałych obrazów, rzeźb, grafik, przedmiotów sztuki użytkowej, itp.

Właśnie dzisiaj - muszę się pochwalić :) - mój syn, wraz z innymi VIP, oficjalnie otworzył 'drugie skrzydło' tego globalnego projektu.
Mój syn jest jednym z głównych twórców tego projektu, nad którym pracował niemal non-stop przez ostatnie siedem miesięcy. Kolekcja powiększyła się z 1000 do 32000 dzieł, które można obejrzeć, biorąc pod przsłowiową lupę. Można też siedząc przed monitorem urządzić sobie wirtualny spacer przez galerie w różnych krajach.

http://www.chicagotribune...0,1469391.story
Cytat:
Backers of the project, however, said they expect it to grow. Adamczyk said taking the collection from 1,000 pieces to 32,000 took just a year of work by a London-based team of four Google employees.

"That kind of growth is something I haven't seen in the academic or museum worlds," he said.
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 20:14   

:szok: Fantastyczne miejsce, ta galeria!

Gratulacje dla Twojego syna, Elu! :) Jestem pełna podziwu :padam:

Szkoda tylko, że opis poszczególnych dzieł nie jest tłumaczony na polski (chyba, że głuptak ze mnie - co wielce możliwe :P - i nie, wiem, jak to zrobić...)

Wielkie dzięki za ten link!!!
Pozdrawiam :)

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 21:14   

antewasin napisał/a:
:szok: Fantastyczne miejsce, ta galeria!

Gratulacje dla Twojego syna, Elu! :) Jestem pełna podziwu :padam:

Szkoda tylko, że opis poszczególnych dzieł nie jest tłumaczony na polski (chyba, że głuptak ze mnie - co wielce możliwe :P - i nie, wiem, jak to zrobić...)

Wielkie dzięki za ten link!!!
Pozdrawiam :)

Ante :) dziękuję za zajrzenie. Piękna sprawa, prawda?
Co do tłumaczenia, to jeśli wygooglasz Google Translate, to jest chyba opcja tłumaczenia tekstu. Nie wiem tego na pewno, musiałabym sprawdzić.
Myślę jednak, że w przypadku sztuki wizualnej najważniejszy jest obraz...
Czy znalazłaś Wilanów? I Muzeum w Łodzi? To są polskie muzea, jakie do tej pory przystąpiły do GAPI. W miarę upływu czasu dołączą pewnie i inne.

(Jeśli chodzi o podziw to, oczywiście ja też - mamuśka :) , nie ukrywam, jestem pełna podziwu dla tego, co zrobił w ciągu kilku miesięcy. Pracował bez przerwy nad tym projektem. On i jego czterej współpracownicy. Niemal mieszkał w biurze. Kosztowało go to wiele wyrzeczeń, nieprzespanych nocy, bo pracował z całym światem - strefami czasowymi, poświęcenia, prywatnego czasu. Nawet teraz, po oficjalnym ogłoszeniu i otwarciu 'drugiego skrzydła' GAPI, nie ma/miał czasu, by się z nami ponudzić w Chicago. Samo życie...)
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 21:27   

Muzeum w Łodzi widziałam :)
Wilanów najwidoczniej przegapiłam :wstyd:

Tak, piękna sprawa! Aż mnie zamurowało...
Możesz być dumna z syna!!! Dla mnie to geniusz - jak można stworzyć coś takiego??? :padam:

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 21:46   

:zakrecony: Aż mi się w głowie kręci od tych wszystkich cudowności :)
Właśnie jestem w Muzeum w Wilanowie... I napatrzeć się nie mogę na Wachlarz ze sceną pożegnania Hektora z rodziną... Toż to prawdziwe arcydzieło!

Tyle wspaniałości w zasięgu wzroku! :oczami:

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 21:46   

antewasin napisał/a:
Muzeum w Łodzi widziałam :)
Wilanów najwidoczniej przegapiłam :wstyd:

Tak, piękna sprawa! Aż mnie zamurowało...
Możesz być dumna z syna!!! Dla mnie to geniusz - jak można stworzyć coś takiego??? :padam:

Dziękuję jeszcze raz. Nie wytrzymałam :zawstydzony: musiałam się pochwalić, bo wydaje mi się, że to ogromne osiągnięcie taka globalna galeria. I do tego udział w tym wszystkim mojego Małego :oczami: praca, negocjacje, rozmowy, szczegóły, układ, menu, itd.

Zajrzałam do GAPI i jest, jest polski. Na dole głównej strony jest pasek menu i powinien pokazać się język. W ustawieniu domyślnym jest angielski. Jak klikniesz pokaże się kolumna innych języków i m.in. już jest polski.
Nie mogło być inaczej ;)
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 21:50   

Elżbieta napisał/a:
Zajrzałam do GAPI i jest, jest polski. Na dole głównej strony jest pasek menu i powinien pokazać się język. W ustawieniu domyślnym jest angielski. Jak klikniesz pokaże się kolumna innych języków i m.in. już jest polski.

Tak, to się jak najbardziej zgadza. I nawet sama na to wpadłam :P
Ale, jak się wejdzie w poszczególne dzieło, opis jest po angielsku. Szkoda... byłabym się bardziej dokształciła ;)

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 21:54   

antewasin napisał/a:
Elżbieta napisał/a:

Tak, to się jak najbardziej zgadza. I nawet sama na to wpadłam :P
Ale, jak się wejdzie w poszczególne dzieło, opis jest po angielsku. Szkoda... byłabym się bardziej dokształciła ;)

Wiesz, myślę, że w miarę doskonalenia galerii, inne języki będą w opisach, itp. Muszę go o to zapytać. Jak na dzisiaj, to raczkujące dziecię miłośników sztuki.
Zumujesz - jeździsz myszką przy przeglądaniu obrazu?
Jak otworzysz pojedyńczy obraz, to po lewej masz submenu i jest tam też ludzik. Taki nieduży na samym dole jak na niego klikniesz, to wtedy pokazuje się widok muzeum, galerii.
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 21:56   

Elżbieta napisał/a:

No, ba! :)
Z początku było mi trudno poruszać się po stronie, ale już po chwili bez problemu zorientowałam się, co i jak :)

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 22:05   

antewasin napisał/a:
Elżbieta napisał/a:

No, ba! :)
Z początku było mi trudno poruszać się po stronie, ale już po chwili bez problemu zorientowałam się, co i jak :)

:)
Wiesz, oni chcieli, żeby to było intuitywne. To znaczy dla osób, które są jako tako obeznane w komputerach, czy w "mądrych" telefonach, ale i dla takich, co nie mają pojęcia jak to się je :P .

Okazuje się, że nie wszystkie muzea mają możliwość spaceru. Ale jak wybierzesz sobie jakieś miejsce w submenu: Kolekcje, to wtedy albo pokazuje się ludzik, albo nie. Wilanów jeszcze nie ma opcji spaceru...
Idę na Akropol :oczami:
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 22:08   

Elżbieta napisał/a:

To pa! Może się gdzieś tam kiedyś spotkamy ;) :P

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 22:09   

antewasin napisał/a:
Elżbieta napisał/a:

To pa! Może się gdzieś tam kiedyś spotkamy ;) :P

Trzy piętra :P
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 22:15   

Elżbieta napisał/a:

To na pewno bez problemu się znajdziemy ;)

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2012-04-03, 22:27   

antewasin napisał/a:
Elżbieta napisał/a:

To na pewno bez problemu się znajdziemy ;)

Oczywiście :)

Muszę posprawdzać różne opcje. Wiem, że można np obejrzeć różne wersje niektórych obrazów w czasie gdy artysta je tworzył, albo jeśli istnieje kilka wersji danego dzieła.
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

an
[Usunięty]

Wysłany: 2012-04-03, 22:35   

Elżbieta napisał/a:
Muszę posprawdzać różne opcje. Wiem, że można np obejrzeć różne wersje niektórych obrazów w czasie gdy artysta je tworzył, albo jeśli istnieje kilka wersji danego dzieła.

A, to poszperam, może jakimś cudem znajdę owe opcje... :niepewny: :)

POSTscriptum Strona Główna » ODSKOCZNIA » Lubię obejrzeć... » światowa galeria sztuki - Google Art Project

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie