Stary Krabie ładnie namalowana scenka.
Najbardziej spodobał mi się chleb i warcaby.
Co do "problemu" z łydką, mam sugestię:
od podłogi aż po łydkę, co trochę dokładniej się rymuje z brzydko serdecznie E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
Stary Krabie Co do "problemu" z łydką, mam sugestię:
od podłogi aż po łydkę, co trochę dokładniej się rymuje z brzydko serdecznie E
Jeszcze serdeczniej.
Taka była wersja pierwotna i, podparty twą opinią, do niej wracam. (Ktoś mi zwrócił uwagę, że buty są w liczbie mnogiej, ale przecież nie chodzi mi o podkreślanie tego faktu, lecz o to jakie buty włożył.)
Dołączyła: 29 Lis 2007 Posty: 168 Skąd: z Mińska Mazowieckiego
Wysłany: 2008-05-05, 22:22
Powtórzę za przedmówcami, zwłaszcza za Baszką (tu następuje owo powtórzenie), ale czepnę się czegoś, co stanowi źródło mojej irytacji codziennej i zamienia w bezskuteczną walkę: "ubrał buty" - a w co je ubrał? I dodam, oczywiście złośliwie - może w garnitur? A przecież można prościej i nie wywołując jadowitych myśli złośliwej czytelniczki- "włożył buty".
Pozdrowienia nieustające wraz z najsłodszym uśmiechem, na jaki mnie stać.
czepnę się czegoś, co stanowi źródło mojej irytacji codziennej i zamienia w bezskuteczną walkę: "ubrał buty" - a w co je ubrał? I dodam, oczywiście złośliwie - może w garnitur? Pozdrowienia nieustające wraz z najsłodszym uśmiechem, na jaki mnie stać.
Uśmiech wyjmuję delikatnie i kładę na jasieczku.
Zapewne i zirytowana jesteś cudownie powabna, więc mógłbym odpowiedzieć, że poprzednie buty włożył do piekarnika, teraz kupił takie, które się tam nie zmieszczą.
A na serio - w rodzinnej wsi do dziś ubierają części garderoby, nawet kapelusz i buty. (No, może czasem któraś włoży czółenka). A we mnie tkwią jeszcze pewne nawyki, nawet gwaryzmy.
Dziękuję bardzo, w swoim Wordzie zmieniam na włożył.
Myślę, ze użycie w takim wierszu form regionalnych czy gwarowych, gdyby za takie uznać owo ubieranie, jest dopuszczalne.
A może gdyby: ubrał się w buty ???
Kojarzę z dzieciństwa cos takiego:
Ubrała go matuś w tatusiowe buty
....
a w zakończeniu było:
Franio wdział sobie Tatusowe buty.
Może tak?
Nie ulega watpliwości, że poprawną formą jest włożyć buty.
Skoro jednak wymieniamy formy alternatywne, to warto może przypomnieć obuł , a także wzuł/zezuł buty.