Wysłany: 2007-12-30, 12:32
ewaku2 napisał/a:
Tak sobie pozwoliłam na taka wersję, ale to twój wiersz. Bez urazy, jak to widzisz?
Bez urazy... Twoja wersja nie oddaje tego co ja chciałam przekazać.. tj. wewnetrzynych rozterek targających PL-em
W drugiej strofie, trzeci wers "odpowiadasz za to co oswoisz" jest nawiązaniem do słów Małego Księcia, w końcowej rozmowie z lisem: - " stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś" . "Odpowiadasz jeżeli oswoisz", to nie to samo co: odpowiadasz za to co oswoisz.
Pozdrawiam!
No cóz, Leszek powiedział, co najwazniejsze - rytm, rytm i jeszcze raz rytm.
Poprawiona wersja w poście powyzej znacznie juz lepsza.
Drobną zmiane mógłbym zaproponowac w zacytowanym zwrotce, zamieniają nieopodal na a gdzieś dalej, gdyż przy niezbyt wprawnym czytani nieopodal może się łaczyć z wielcy
ewaku2 napisał/a:
Muss es sein? Es muss sein! Tak być musi?
Świat jest sceną na której wciąż gramy
Na niej wielcy nieopodal my mali
Pierwszym nawet do pięt nie sięgamy!
Wtedy:
Muss es sein? Es muss sein! Tak być musi?
Świat jest sceną na której wciąż gramy
Na niej wielcy, a gdzieś dalej my mali
Pierwszym nawet do pięt nie sięgamy!
So ist besser , Ich glaube
( no i może zrezygnowac z dużych lier początkujących wers, chocć wiem, że Word to narzuca sam i trzeba poprawiać)
Interesujący wiersz, a najbardziej spodobał mi się Mały Książę z fantazją na dłoni. Co do puenty, odpowiem – nawet zwykły Kowalski może być wielki. Zależy od punktu widzenia
AnDante... cóż ten tekst jest nieco zwariowany, jak i ja sama...
niech zachwianie rytmu pozostanie, a z nim klimat wiersza...
Zosieńko, proponowana zmiana nieopodal akurat nie dotyczy rytmu, bo ten pozostaje taki sam, a pewnej niejednoznaczności treści ( choc może Ci o to właśnie chodzi)
_________________ Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
Wysłany: 2007-12-30, 13:32
AnDante napisał/a:
Sofim napisał/a:
AnDante... cóż ten tekst jest nieco zwariowany, jak i ja sama...
niech zachwianie rytmu pozostanie, a z nim klimat wiersza...
Zosieńko, proponowana zmiana nieopodal akurat nie dotyczy rytmu, bo ten pozostaje taki sam, a pewnej niejednoznaczności treści ( choc może Ci o to właśnie chodzi)
AnDante... mówisz o tekscie, który nie jest moim, to jest w wersji ewaku2 :)
AnDante... mówisz o tekscie, który nie jest moim, to jest w wersji ewaku2
Przepraszam Zosiu, ot, nauczka, aby do takiego komentarza nie podchodzić w biegu, nie popatrzyłem na winietkę postu i pomyślałem, że to Twoja 3-cia wersja
Nie zmieniam jednak zdania, że od strony technicznej, a zwłaszcza rytmicznej wydaje mi się ona najlepsza.
Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam
AD
_________________ Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści